skip to Main Content

Geitenlammetjes op Gerbranda State, een interview tussen landbouw en zorg

Het is lammertijd, dan komen er extra mensen om te helpen bij alle drukte. Onze deelnemer Gerrit is sinds een aantal maanden op de boerderij en had nog nooit geitenlammetjes gezien. Gerrit kan goed vragen stellen. Tussen het lammetjes voeren door heeft hij een gesprek gehad met onze trouwe lammerenhulp Annette:

stro wordt opgeschud om een lekker nestje te maken voor de lammeren

Deelnemer Gerrit in gesprek met lammerhulp Annette

Ik ben Gerrit de Vries, deelnemer bij Gerbranda State te Pietersbierum. Ik heb een interview afgenomen met Annette Kolb. Deze jongedame is hier alweer voor een derde jaargang. Zij is 25 jaar en afkomstig uit Rottweil, Duitsland. Ze volgt een opleiding op een Univeriteit in Bonn: de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universitat. Daar volgt ze een Master in de  Plant- en dierwetenschap. Hieronder is te lezen wat zij zoal doet hier op de boerderij. Vanuit haar visie heb ik dit stukje neergezet:

Ik was op zoek naar werk/stage in de maand februari en maart. Dat is precies de lammertijd hier op de boerderij. Het beviel me zo goed dat ik nu al voor het derde jaar ben gekomen. Ik ben samen met nog twee dames; Judith en Danielle, verantwoordelijk voor het verzorgen van de pas geboren geitenlammetjes.

Biest

Dat houdt in dat we de lammetjes 4 maal daags en flesje biest geven. Biest is de eerste melk van de geit en bevat veel antistoffen. Dat doen we hier in de schuur van de zorgboerderij omdat het hier lekker warm is. Een andere klus is het schoonmaken van de grijze kisten waar de lammetjes in zitten.  Deze moeten grondig gereinigd worden in verband met het voorkomen van het overbrengen van bacteriën en ziektes. We maken de kunststof kisten schoon met een hoge drukreiniger en met Kenocox, dit is een speciaal ontsmettingsmiddel.

De kisten worden dan gevuld met een lekkere laag stro, om als ware een lekker zacht bedje te creëren. We plaatsen de nieuw geboren geitenlammetjes in hun kistje onder de rode lamp om op te warmen en op te drogen.

Na het krijgen van de biest, gaan de lammetjes naar de lammerenstal. Daar leren we de geitenlammetjes drinken uit een speentje in de muur. Er komt melk uit de melkautomaat, ze moeten het even leren en dan kunnen ze de hele dag zelf drinken.

Hardlopen over de dijk

Dat is waar ik hier zoal mee bezig ben, verder vermaak ik hier me hier ook uitstekend, ik heb hier voor een groot deel de Nederlandse taal geleerd, naast een cursus op mijn Universiteit. Ik leer de woorden steeds meer te begrijpen. Mijn conditie houd ik op peil door hard te lopen over de dijk. Ik heb het hier prima naar mijn zin. We beginnen vaak vroeg in de ochtend, dit varieert qua tijd omdat het uiteen loopt hoeveel nieuwe lammetjes er worden geboren”.

Dit was het voor nu, groetjes van Gerrit en Annette

Back To Top