skip to Main Content

Beweging laat je groeien

Het groene gras, de frisse lucht, maken weg al mijn gezucht

Bovenstaande tekst komt uit een lied wat deelnemers schreven bij de opening van het zorggebouw in 2007. Het is nog steeds relevant.

‘Waar alles meewerkt om je te laten groeien’.

We geloven dat het heilzaam is om op een boerderij te werken, voor alle mensen, maar vooral voor onze deelnemers. Naast de kwaliteiten die je op (bijna) alle zorgboerderijen tegen komt, denken we dat Gerbranda State ook iets extra’s te bieden heeft.

We werken vanuit de visie dat beweging je laat groeien. Als je stilstaat, letterlijk en figuurlijk, dan ga je malen en piekeren. Je wordt stijf. Wij brengen je in beweging.

Wij hebben de mogelijkheid om zowel een beschermde werkplek te bieden alsook het echte werk te kunnen laten zien. Wij zijn niet alleen een Zorgboerderij, maar ook een productiebedrijf met landbouwmedewerkers in dienst.

Dit is het echte werk

Deelnemers komen op de boerderij aan en zijn dan vol. Vol van hun zorgen, vol van vaak (negatieve) gedachten over zichzelf of de wereld om hun heen. Als het goed is hebben ze mensen in hun omgeving die hierin ondersteunen; therapeuten, coaches, familie. Die luisteren, oplossingen aandragen en tips geven. Dat is prachtig. Maar het gaat dan wel vaak over die kant van de persoon waarmee het niet zo goed gaat.

Dus de deelnemer komt hier aan, vol. Als het nodig is, dan hebben wij daar natuurlijk ook tijd voor, maar de nadruk leggen we daar niet op.

Wij halen de deelnemer uit die gedachtestroom, uit die negatieve gevoelens, uit de stijfheid.

En hoe doen we dat dan?

We gaan gewoon aan het werk!

We leiden de aandacht af en geven er iets anders voor in de plaats; voldoening, trots, verwondering, vriendschap, vertrouwen.We gaan in beweging, want beweging laat je groeien.

En het voelt als ‘gewoon’ aan het werk. Maar we bekijken goed welk werk het beste past. Niet alleen wat betreft fysieke mogelijkheden maar ook; wat doet het met je, hoe ontwikkel je je eraan. Zo is werken in de keuken iets heel anders dan het snoeien van de singels. En dieren doen weer een ander beroep op je. Sommige hebben veel uitdaging in het werk nodig, voor anderen is de beleving en het kunnen genieten al uitdaging genoeg.

En zo gaat de deelnemer dan weer naar huis, vol. Vol met mooie verhalen voor thuis, met eigenwaarde en vertrouwen in eigen kunnen, met blaren op de handen en een glimlach. Je bent niet meer zo stijf, je bent in beweging. Je bent gegroeid.

 

 

Back To Top