skip to Main Content
menu

Geitenhouderij

Eh… nee, we melken onze geiten niet met de hand.

Op Gerbranda State hebben we melkgeiten. Ongeveer 600. De melk wordt opgehaald en verwerkt door Henri Willig, die er Hooidammer kaas van maakt.

Onze geiten lopen in de zomer buiten en behouden hun horens, dit is onderdeel van onze biologisch-dynamische bedrijfsvoering.

We doen aan duurmelken, dit betekent dat we de geiten meerdere jaren achter elkaar melken.

Jaarlijks lammeren er ongeveer 300 geiten in februari tot april. We hebben dan ongeveer 300 geitenlammeren op te fokken. We houden er ruim 100 voor onszelf aan, de anderen verkopen we aan andere melkgeitenhouders.

We bieden regelmatig stageplekken aan in ons gemengde bedrijf en hebben extra stageplekken gedurende de lammertijd.

Frans de Jong is bij ons in vaste dienst als middagmelker.

Voor meer informatie over de geitenhouderij en stage kun je contact opnemen met Sander.

Veelgestelde vragen

  • Melken jullie de geiten met de hand? Nee. We melken ze met een melkmachine, vergelijkbaar als met koeien. We hebben een 2 x24 stands zij aan zij melkstal met automatische afname
  • Melken jullie twee keer per dag? Jazeker. In de ochtend rond 5 uur en in de middag rond 4 uur.
  • Hoeveel liter melk geeft een geit per dag? Ongeveer 3 liter
  • Is geitenmelk lekker? Wij vinden van wel, als je bij ons op de koffie bent krijg je verse geitenmelk in je koffie of chocolademelk.
  • Is geitenmelk gezonder dan koeienmelk? Ja. Geitenmelk is lichter verteerbaar en geeft daarnaast minder vaak overgevoeligheidsreacties. Kinderen met een koemelk allergie kunnen wel geitenmelk drinken. Let wel op; een koemelkallergie is niet hetzelfde als een lactose intolerantie.
  • Waarom hebben de geiten horens? Voor ons past dat bij de manier waarop we met onze dieren omgaan; zo natuurlijk mogelijk. Doordat we ze veel ruimte in de stal bieden geeft het bijna nooit problemen. En het ziet er fantastisch uit, vind je ook niet?
Back To Top